Poweryoga en Yin yoga

Steeds meer mensen gaan yoga beoefenen. Zij ervaren dit als zeer plezierig. Fysiek voelen ze zich beter en mentaal komen ze tot rust; er ontstaat een balans.

Er zijn veel verschillende yogavormen; de ene vorm is bijvoorbeeld rustig en behoudend, terwijl de andere vorm fysiek meer inspannend kan zijn.  Sportstichting Rotterdam biedt lessen aan in Poweryoga en Yin yoga.

Poweryoga is een yogavariant afkomstig van de Ashtanga yoga, aangevuld met elementen uit andere yogavormen. Poweryoga bestaat uit veel verschillende houdingen.

De rek-, strek- en krachtoefeningen worden ondersteund door een krachtige in- en uitademing. Het hierbij synchroniseren van houding en ademhaling is heel belangrijk, zo ontstaat er een evenwicht tussen lichaam (de intensieve oefening) en geest (de ontspanning door de juiste ademhalingstechniek).

Poweryoga heeft een gunstige invloed op je conditie, kracht, balans en concentratie.

 

Hoe ziet een Poweryogales eruit?

Het leuke aan Poweryoga is, dat er geen voorgeschreven vaste volgorde is van houdingen/oefeningen. Dit maakt dat deze vorm van yoga zeer afwisselend is. Maar in grote lijnen ziet een les er zo uit:

De les begint met een lichte warming-up. De focus ligt op het op de juiste manier gebruiken van de ademhaling. In het verlengde van de warming up volgen er meestal meerdere Zonnegroeten.

Hierna beginnen de staande, zittende en liggende houdingen. Deze houdingen kunnen in een flow na elkaar worden uitgevoerd, in een bepaald ritme en worden ondersteund door de ademhaling.

De les wordt afgesloten met de “eindontspanning” waarin een ieder zowel mentaal als fysiek tot rust kan komen. Er is aandacht voor de ademhaling en het ontspannen van het gehele lichaam.

Juist door de veelzijdigheid/flexibiliteit van de Poweryogalessen kan iedere les anders zijn.  Op welke manier een yogales wordt gegeven is afhankelijk van de docent.

Voor wie is Poweryoga geschikt?

Poweryoga is voor iedereen geschikt, die voornamelijk fysiek bezig wil zijn en de spieren soepel en sterk wil maken.

Vind je jezelf erg stijf, dan is dit zeker ook voor jou de juiste vorm van yoga om te beoefenen. De lessen zijn voor beginners en gevorderden, want je kunt de oefeningen immers op je eigen niveau doen, zonder dat je daarbij een ander in de weg zit. De docent zal ook verschillende opties in de houdingen aangeven. Op deze manier kun je de Poweryogalessen voor jezelf opbouwen. Als je regelmatig poweryoga beoefent zul je al snel vooruitgang zien en voelen.

Voor poweryoga heb je een yogamatje nodig. Deze zijn in verschillende soorten, maten en diktes verkrijgbaar van goedkoop tot heel duur. Als je nog geen matje hebt kan de docent je daarin adviseren. Verder volstaat gemakkelijk zittende kleding en een bidon met water. Voor de eindontspanning is het prettig om een vest o.i.d. aan te trekken en sokken.

Yin yoga

Yin Yoga is het tegenovergestelde (of eigenlijk het perfecte complement) van een fysieke yogavorm, zoals Poweryoga (Yang).

Bij Yin yoga is het de bedoeling om zo min mogelijk spierkracht te gebruiken, waardoor de spieren ontspannen en het bindweefsel wordt gestimuleerd.

Bindweefsel zit overal in ons lichaam, rond organen, spieren, spiergroepen, botten enz. Dit kan soms door zijn stugheid voor problemen zorgen.

Yin yoga kan eraan meehelpen om o.a. gewrichten flexibeler te maken.

De Yin yoga houdingen worden op een passieve manier langer vastgehouden (2 tot 5 minuten, om tot het bindweefsel te kunnen komen) en ze worden veelal zittend en liggend gedaan.

Het stretchen van het bindweefsel helpt mee om onder meer gewrichten flexibeler te maken, het stimuleert de organen en zorgt voor balans in de energiestromen.

Het is dan ook het rustige karakter van een Yin yogales, dat de meeste deelnemers aanspreekt.

 

Hoe ziet een Yin yogales eruit?

Ook bij deze vorm van yoga kan er op verschillende manieren les worden gegeven, afhankelijk van de docent.

Bij ons beginnen we met het focussen op de ademhaling en deze naar de buik te brengen. Dan volgen ontspannings- en rekoefeningen voor de nek en schouders.        Hierna worden er verschillende houdingen voor nagenoeg het gehele lichaam gedaan. Na elke houding volgt een minuut ontspanning om de oefening de tijd te geven zijn uitwerking te laten doen.

Ook bij deze yogavorm sluiten we de les af met een “eindontspanning”.

We gaan nog een paar minuten liggen of zitten (naar keuze) met de ogen gesloten. We focussen op de ademhaling en algehele ontspanning.

Voor wie is Yin yoga geschikt?

Yin yoga is voor iedereen die:

- kiest voor een rustige vorm van yoga,

- zich mentaal en fysiek wil ontspannen zonder spierkracht te gebruiken,

- door de verschillende houdingen het bindweefsel soepeler wil maken,

- een relaxed uurtje voor zichzelf wil.

Ook voor Yin yoga heb je niet veel nodig; een yogamatje, gemakkelijk zittende kleding en een bidon met water en iets warms om aan te trekken bij de eindontspanning.  Een fleecedekentje wordt ook veel gebruikt.